15. huhtikuuta 2014

Tyly päätös elystä


Megatuulen teollisuusalue toteutetaan ilman ympäristövaikutusten arviointia.
Kaavoittaminen on aloitettu reunimmaisista alueista, jotta ne näyttäisivät kolmelta eri hankkeelta.


Tänään tuli Etelä-Pohjanmaan ely -keskuksesta harvinaisen tyly päätös Megatuuli Oy:n tuulivoimaloista tehtyyn YVA -aloitteeseen.

Aloitteessa todetaan, että Megatuulen suunnittelemat 150 voimalaa ylittävät yhdessä YVA -arviointirajan. Ely -keskus on eri mieltä.

Megatuuli on rakentamassa voimalansa asumattomalle Kurikan ja Jurvan väliselle metsäalueelle 9 voimalan ryppäinä. Nämä 9 voimalan yleiskaavat tulevat parin kilometrin etäisyydelle toisistaan ja toteutetaan lähes samanaikaisesti.

Ely ei kuitenkaan näe mitään tarvetta YVAlle. Päätöksessä todetaan, että YVA harkitaan jatkossakin erikseen jokaisen yleiskaavan yhteydessä.

Näköjään YVA -lakia tulkitaan tuulivoimahankkeissa pelkästään naapuruussuhdelain kautta. Asumattomat metsäerämaat voidaan ketjuttaa täyteen 9 voimalan teollisuusalueita ja muuttaa näin kokonaisia pitäjiä tuuliteollisuusreservaateiksi ilman ympäristövaikutusten arviointia. Kurikassa tämä on jo todellisuutta. Voimaloiden koko kasvaa koko ajan, nyt puhutaan jo 3,5 MW monstereista.

Sama kultaryntäys on käynnissä myös Kurikan ja Kauhajoen välisellä asumattomalla alueella. 9 voimalan tuuliyleiskaavaluonnoksia ja -ehdotuksia pukkaa lausunnolle Kurikan kaupungin ilmoitustaululle noin kuukauden välein. Koko touhu vaikuttaa osallistavan suunnittelun irvikuvalta. Kurikan kaupungin ympäristöjohto ja ympäristölautakunta eivät ilmeisesti näe asiassa mitään ongelmaa.

Suvaittaisiinko tällaista menoa esimerkiksi Espoossa vaikkapa Nuuksion metsäylängöllä ? Ovatko kurikkalaiset megatuulensa ansainneet ? Kuinka käy vihreän puolueen sitten, kun maaseudulla vihdoin ymmärretään, mitä täällä on tapahtumassa ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti