4. kesäkuuta 2015

Viikon kommentit


Sipilä tekisi tuulivoiman säätövoimaksi altaita 

Keskustan puheenjohtajan, kansanedustaja Juha Sipilän mielestä tuulivoima tarvitsee säätövoimaksi lisää vesivoimaa. Hän rakentaisi kaksi uutta varastoallasta, jotka olisivat Kemijoessa ja Iijoessa. Säätövoimaa tarvitaan esimerkiksi silloin, kun tuulimyllyt eivät pyöri ja pakkanen paukkuu nurkissa. Vuoteen 2020 mennessä Suomen tavoitteena on kuuden terawattitunnin tuulivoimatuotanto, mikä edellyttää tuotantokapasiteetin nostamista 2 500 megawattiin. - Uskon, että tämä tavoite on mahdollista saavuttaa. Kaksi allasta riittävät ratkaisemaan säätövoimakysymyksen 2 500 megawattiin asti. Sen jälkeen pitää miettiä jo muitakin ratkaisuja, Sipilä kertoi Tuuliwatin Iin Olhavan uuden tuulivoimapuiston avajaisissa maanantaina.

Pohjolan Sanomat 19.03.2013


Tuulivoiman sijoittelu uusiksi 

Tuulivoimaa nousee kovaa tahtia Meri-Lappiin ja sen lähistölle. Yleistä keskustelua niiden pystyttämisen järkevyydestä ei juuri käydä. Ilmeisesti eniten alueella tuulivoimaa rakentava Tuuliwatti tekee työnsä niin hyvin, että vastustusta ei juuri synny. Pohjoisen köyhät kunnat ottavat niitä tietenkin mielellään vastaan euron kuvat silmissään. Verotuloina niistä saatava tulo ei ole iso, mutta kunnille ilmeisen merkittävä. Monessa niistä valtionosuudet muodostavat suuremman osan budjetista kuin verotulot. Mutta onko maisemien pilaaminen sen arvoista? Saatava energiamääräkin on hyvin pieni. Outokumpu on mukana Rajakiirissä, jolla on jo tuulivoimaloita Tornion terästehtaan liepeillä. Suomen suurimmalle sähkön käyttäjälle niiden omistus on vain puhtaan energian käyttäjän imagon luomista. Eräs terästehtaalla työskentelevä totesikin hiljattain, että Röyttän tuulivoimaloista saatavalla sähköllä lämmittää osapuilleen tehtaan saunat...

...tuulivoimaloiden rakentamispaikkoja voisi miettiä nykyistä tarkemmin. Hienot meri- ja jokimaisemat pitäisi säästää niiltä. Kun menee Kemijoen sillan yli Tervolassa ja katsoo Rovaniemen suuntaan, näkee hyvän esimerkin paikasta, johon niitä ei olisi pitänyt tehdä. Hieno perinnemaisema on pilalla. Hyvä puoli tuulivoimaloissa kuitenkin on, että ne on helppo purkaa pois. Niiden kaatamisen jälkeen jäljelle jäävät vain perustukset.

Jussi Saarela Pohjolan Sanomissa 20.11.2013


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti