2. elokuuta 2015

KuutamokeikallaLepakoitten kartoittaminen ei ole hääppöistä hommaa. 

Detektori toisessa ja taskulamppu toisessa kädessä kampataan sydänyöllä uppo-outoja metsiä. Jo heinäkuun lopulla sysipimeys viipyy kuusikoissa monta tuntia. Jos detektorista ei kuulu mitään, ympärillä on vain rikkomaton hiljaisuus ja musertavan, lohduttoman pimeä metsä.

Tai noin se pitäisi mennä. Todellisuudessa tuulivoimahankkeitten lepakkokartoitukset tehdään ajelemalla autolla tai polkupyörällä metsäteitä pitkin. Varsinaiseen metsään ehkä jalkaudutaan vain rakennuspaikkojen kohdalla. Johtopäätöksenä todetaan, että joitakin yksittäisiä pohjanlepakoita havaittiin teiden varsilla. Hankealue on siis lepakoitten suhteen "heikkoa", "tavanomaista" tai "korkeintaan keskinkertaista".

Vastenmielisyys poiketa tieltä pimeään metsään on inhimillistä. Pelkästään teitä pitkin kulkeva kartoittaja saa kuitenkin kelvottomia tuloksia. Kokonaan havaitsematta jäävät viiksisiipat, jotka ovat Suomen yleisimpiä nisäkkäitä. Jos Viiatin sadan neliökilometrin tuulivoima-alueella Kurikassa ei ole havaittu viiksisiippoja, se kertoo ainoastaan, että kartoitusmenetelmä on ollut väärä. Yhtä uskottava olisi väite, että alueella ei esiinny lainkaan metsämyyrää tai metsäpäästäistä

Viiksisiippojen etsijälle reipas kävelyvauhtikin on liian suuri nopeus. "Siippa" löytyy kuljeskelemalla, palaamalla takaisin, seisoskelemalla, odottamalla. Ne ilmestyvät epäsäännöllisesti, odottamatta ja katoavat yhtä nopeasti turkasen pimeyteen. 


Viiatti, 25.7 ja 1.8.2015. Viiksisiipasta tehtiin kaksi havaintoa. Laji löytyi muutaman tunnin kuljeskelun jälkeen. Havainnot tehtiin lopulta luontopolun ja latu-uran varrelta. Kummallakin paikalla vanhan kuusikon reunan isot lehtipuut kaartuvat polun ylle pimeäksi holviksi.


Viiksisiippa siis - yllätys yllätys - kuuluu tuulivoima-alueen molempien Natura -kohteitten direktiivilajistoon. Lajin runsaudesta tuulivoima-alueella ei tiedetä mitään. Ketä kiinnostaa? Arvioinnit on jo tehty ja niillä mennään.

Arvoton toimiala tuottaa arvottomia selvityksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti