14. syyskuuta 2015

Taivas varjele mitä sieltä tuleeNaiivi luonnonystävä ehti jo iloita, kun tuulimyllykiintiön täyttyminen katkaisi hirviöltä kaulan. Nyt näyttää valitettavasti siltä, että leikatun pään tilalle onkin kasvanut kahdeksan uutta.

"Toholammilla pyörii lähes sata tuulimyllyä viiden vuoden kuluttua, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan", hehkuttaa Wpd:n projektipäällikkö Tero Elo Lestijoki -lehdessä. "Hanketta viedään eteenpäin rivakkaan tahtiin. Uskomme, että seuraava tukijärjestelmä on tulossa pian."

Alajärvellä ollaan yhtä toiveikkaita. "On valmistauduttava parantamaan kannattavuutta kokonaisuutta suurentamallaSe tarkoittaa sekä uusien alueiden etsimistä että mahdollista hankeyhteistyötä. Kannustamme kiinnostuneita maanomistajia olemaan yhteydessä. Uusilla alueilla tullaan tekemään tuulimittauksia ensi kesänä" lupailee Ilmattaren hankekehitysjohtaja Erkka Saario.

Äänekoskellakaan ei olla tariffien varassa. Ääneseudun Kehitys Oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Virtanen muistuttaa, että "Äänekoski on hyväksytty EU:n korkeamman yritystuen alueeksi. Tämä avaa mahdollisuuden sille, että uudet uusiutuvan energian hankkeet ja green tech -kehittämisprojektit pääsevät sen mukanaan tuoman investointituen piiriin."

Ahvenanmaalla tuulivoimaa viedään eteenpäin tutkimus- ja kehitysrahalla. Tekesin ja korkeakoulujen rahoittama Flexible Energy Systems -ohjelma tutkii mahdollisuutta rakentaa Ahvenanmaalle niin paljon tuulta ja aurinkoa, ettei niitä tarvitse ostaa Ruotsista. Myös sanat "älykäs sähköverkko" ja "tärkeä referenssi yrityksille" mainitaan.

"Tuulivoimalla tuotettu sähkö voisi olla kannattavaa jopa alle 40 €/MWh sähkön hinnalla, mikäli huipunkäytönaika on riittävän korkea", kirjoittaa Tapio Pitkäranta ja tarkoittaa 40-50 % kapasiteettikertoimia. "Tuuliwatti Oy:n viime vuoden liikevoitto on lähes sama kuin veronmaksajien maksama tukisumma. Tuuliwatti näyttäisikin pärjäävän jo nyt lähes omillaan ilman mitään suurempia tukia"  kirjoittaa Taloussanomat. Tornator tuskin parhaillaan kaavoittaisi metsiinsä lähes paria sataa tuulivoimalaitosta pelkästään TEM:n epämääräisten tukilupausten varaan. Teollisen tuulisähkön tuottaminen ilman massiivista syöttötariffia näyttää siis kannattavan myös alhaisilla sähkön hinnoilla, kun sekä voimalaitosten korkeus että niitten määrä viedään tappiin asti.

Odotettavissa on yhä mielipuolisempia hankkeita, satojen monsterimyllyjen teollisuuserämaita ja ennen näkemättömän laajoja tuuliteollisuusreservaatteja. Pohjanmaan erämaista ei ole muutaman vuoden kuluttua mitään jäljellä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti