18. marraskuuta 2015

Menetettyjä tapauksiaRuotsissa Storblaikenin tuntureilla on seurattu pesimälinnuston muutoksia vuodesta 2010 alkaen vuoteen 2014 asti. Tänä aikana Blaiken Vind on rakentanut alueelle 90 tuulivoimalaitoksen teollisuusalueen.


Storblaikenin tunturit vuonna 2010.Ja vuonna 2014.

Tuulivoima-alueen linnusto on laskettu joka vuosi samalla piste- ja linjamenetelmällä. Vertailualueena on käytetty viereistä rakentamatonta Lillblaikenin tunturia. Tilastollista analyysiä tästä datasta ei löydy ainakaan netistä. Ankara ilmasto ja oikulliset keväät vaikeuttavat muutenkin vuosien välistä vertailua. Taulukoiden silmämääräinen tutkiskelu kuitenkin jo paljastaa, että lajisto on muuttunut.

Vuonna 2010 alueen pesimälinnustoon on kirjattu mm. tuulihaukka, ampuhaukka, teeri, taivaanvuohi ja pikkukuovi. Näitä lajeja ei ole havaittu sen koommin. Viereisellä Lillblaikenin tunturilla on laskentavuosien aikana pesinyt mm. laulujoutsen, sinisuohaukka, hiiripöllö, metso, metsäviklo ja valkoviklo. Tuulivoima-alueella näitä lajeja ei ole kirjattu kertaakaan.

Runsastuneita lajeja näyttäisivät olevan mm. liro, leppälintu ja sen mukana tullut käki sekä yllättäen myös riekko. Myös tienvarsien ja sorakuoppien lajit kuten tavi, rantasipi, kivitasku, västäräkki ja pajulintu näyttäisivät runsastuneen.

1 kommentti:

  1. Alemmassa kuvassa näkyvän valkoisen alueen sisältämä data jäi jostakin syystä matkalle Pohjanlahden alle, kun latasin kuvan Ruotsista Lantmäterverketin sivulta.

    En siis ole itse laittanut neliötä kuvaan eikä tarkoituksena ole peittää sillä mitään.

    VastaaPoista