4. tammikuuta 2016

Helsinki -syndrooma
Luontojärjestöjen julkinen kritisointi on vaikeaa.

Näin siitäkin huolimatta, että kaikkialla Euroopassa, missä tuulivoimalaitoksia on rakennettu, paikalliset asukkaat ja luonnonystävät ovat kokeneet tulleensa näitten järjestöjen pettämiksi.

Greenpeacen kytköksiä tuuliteollisuuden lobbausjärjestöihin on jo aikaisemmin tuonut esiin Tapio Pitkäranta. Maan Ystävien tuulivoimabisneksestä näytettiin kesällä tv -pätkä Saksan ykköskanavalla. Englannissa BirdLifen ja tuulivoimayhtiön välisestä lahjusrahastosta ovat kirjoittaneet Daily Mail ja The Spectator.

Suomessa GP, FoE ja WWF ovat aivan liian elitistisiä järjestöjä kiinnostuakseen siitä, mitä jossakin Halsuan takametsissä tapahtuu. Paitsi luontojärjestöjen heikointa kannatusaluetta on tuulimylly-Suomi myös vähiten mediaseksikästä Suomea. Täällä eivät käy orastynkkyset twiittaamassa eivätkä kristakososet peukuttamassa. Täällä ei ole mitään, mistä voisi fasinoitua. Täällä ei ole hyvää fiilistä, ei flowta, ei pöhinää.

Karvalakkijärjestö SLL on vasemmalle kallistunut himmeli, jonka tärkein tehtävä on ylläpitää konsensusta ja omaa hierarkiaansa. Kansalaisjärjestöjen yleinen ja yhteinen ongelma on se, että niissä ei ole oppositiota. Puheenjohtajan tai toiminnanjohtajan kanta on koko järjestön kanta. SLL:n toiminnanjohtajan pestistä on tullut ponnahduslauta eduskuntaan. Lauttasaaresta tehdäänkin nykyään visiittejä puoluetoimistoihin ja valiokuntiin useammin kuin maakuntiin oman kenttäväen pariin.


Se uusien jäsenten potentiaali, mikä luonnonsuojeluliitolla Länsi-Suomessa vielä pari vuotta sitten oli, on nyt jo menetetty TVKY:lle.

Kun lakia tuulivoiman tuotantotuesta kesällä muutettiin, ainoastaan STVY ja SLL vastustivat tariffikiintiön pienentämistä. "Tuulivoiman tuki oli menestystarina, koska se sai toiminnanharjoittajat liikkeelle. Monet yritykset panostivat paljon tuulivoimahankkeiden valmisteluun. Näin suuret äkilliset muutokset tukipolitiikassa vaarantavat luottamusta ja halua panostaa uusiutuvien kehittämiseen", lausui SLL lakimuutoksesta. Liiton kanta oli, että tukea olisi pitänyt myöntää kaikille jonossa olleille yrityksille. Kun tuulivoimalaitosten meluasetusta muutettiin viime talvena, luonnonsuojeluliittoa huolestutti lähinnä "tuulivoimaloiden melusta käytävä keskustelu" sekä se, jos "valitukset tuulivoimaloiden rakennusluvista jatkuvat". 

Kunhan melurajoja noudatetaan kansallis- ja luonnonpuistoissa sekä lintudirektiivikohteissa, ei muitten suojelualueitten saati ulkoilu- ja virkistysalueitten luonnonrauhalla ole niinkään väliä.

Myllyihin on hirttäydytty jo piiritasollakin. SLL Keski-Suomi missään tapauksessa "ei halua vaikeuttaa" yhdessäkään lausunnossaan niitten rakentamista. Viitasaaren Sikamäen tuulivoimahankkeen ympäristö- ja luontovaikutukset olisivat olleet luonnonsuojelupiirin mielestä verrattavissa "parin henkilöauton vaikutuksiin". Alueelle olisi jopa pitänyt "jättää mahdollisuus voimaloiden lisärakentamiseen myöhemmässä vaiheessa". Harmi vain että Viitasaaren kunnanhallitus torppasi koko hankkeen, koska läheisyydessä on useita linnustollisesti merkittäviä luonnonsuojelualueita, luonnonmaisemaltaan merkittäviä kohteita, arvokas kallio sekä arvokas suo (KSML 17.11.2015). Samoin on käynyt parille muullekin Keski-Suomen piirin sparraamalle  tuulipuistolle pohjoisessa Keski-Suomessa.

Olemme tulleet tilanteeseen, missä kunnanhallitukset ja jopa valtuustot ottavat luonnon- ja maisemansuojeluun luonnonsuojeluliittoa tiukemman kannan.

Pohjanmaalla luonnonsuojelupiiri ajaa lausunnoillaan lähinnä MTK:n asiaa. "Maanomistajien heikentyvät mahdollisuudet maidensa käyttöön" oli ainoa "erittäin negatiivinen asia", minkä luonnonsuojelupiiri löysi Kattiharjun megalomaanisista tuulivoimasuunnitelmista. Pohjois-Pohjanmaalla paikallinen piirijärjestö ei pahastunut, kun Siikajoen seurakunta vuokrasi 10 000 hehtaaria metsää tuulivoimayhtiön tarpeisiin Tauvon ja Hummastinvaaran väliltä. Rakentaminen pirstoo

kansainvälisesti ainutlaatuisen maankohoamisrannikon aapasoiden kehityssarjan, hirvien vaellusreitin sekä vapaan ilmatilan Tauvosta Liminganlahdelle.

SLL myönsikin kuluneen vuoden valtakunnallisen ympäristöpalkinnon Suomen evankelis-luterilaiselle kirkolle perusteena mm. "ympäristön hävittämisen tuomitseminen syntinä" (SLL tiedote 29.8.2015).   

10 kommenttia:

 1. Tervetuloa Ekomodernisteihin. Emme vastusta tuulivoimaa, mutta pyrimme kyllä tarkastelemaan asioita tasapuolisesti ja välttämään dogmeja omassa toiminnassamme.

  http://ekomodernismi.fi/

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Seurakuntien maanvuokra-asioissa on Helsingin Sanomien mukaan "kunnostautunut" Elimäen kanttori ( http://www.hs.fi/kotimaa/a1366209267607). Esim. Oulaisten seurakunnan mailla ollaan tuhoamassa usea metsojen ja teerien soidinalue. Ei siinä EU-direktiiveistä välitetä, vaan esitellään rinta rottingilla kirkkohallinnon myöntämää ympäristödiplomia ja joulunaikaan julistetaan metsän eläimille joulurauha!


  VastaaPoista
 4. Toivottavasti ekomodernisteilla on ratkaisut teollisen kokoluokan tuulivoimaloitten aiheuttamiin ongelmiin.
  Mikähän mies tuo ihme kanttori oikein on.
  Kurikassa seurakunta vuokrasi kuntalaisten parhaat mustikkametsät. Hilloa tehdään Vantaan Aviapoliksessa.

  VastaaPoista
 5. Kyseinen kanttori on Elimäen virolainen Karel Kollo. Hän on netin mukaan hankkinut vuokrasopimuksia esim. saksalaiselle wpd:lle. Taloussanomien mukaan hänen firmansa on tyypillinen yhden miehen vuokrasopimuksia hankkiva yhtiö (Scandinavian Wind Energy), joka toimii 2500 euron pääomalla.
  Mielenkiintoinen havainto oli, että niin Oulaisista kuin Elimäeltä seurakunnista erosi vuonna 2014 yli 100 henkilöä molemmista. Oulaisten normaali eromäärä on vuosia ollut vain hieman reilu 30!

  VastaaPoista
 6. Scandinavian Wind Energy Oy:n mainittavin referenssi näkyy olevan Toholammin seurakunnan metsien sekä Toholammin yhteismetsän vuokraaminen Wpd Oy:n käyttöön. Yhtiön hallituksessa on virolaisen Kaarel Kollon lisäksi kaksi Saksan kansalaista. Toiminnasta Itä-Uudellamaalla ei löydy tietoa ?

  VastaaPoista
 7. Jospa kirkon puheet realisoituisivat tekojen tasolle! On hyvä puhua ympäristön hävittäminen tuomiten tai lähimmäisen rakkautta saarnaten - ja tehdä itse ihan päin vastoin. Puhetta pakolaisista kuunnellessa en voinut olla ajattelematta tuulivoimapakolaisia Suomessa: http://karajavuori.blogspot.fi/2015/12/matkalla-jouluun.html .

  VastaaPoista
 8. Muistettakoon kuitenkin, että vaikka Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa tuulivoimaa, se on vaatinut sijoituspaikkoihin ja säädöksiin tolkkua. Ekoenergiakriteerin lisäksi näin saatiin parannuksia YMn tuulivoimaoppaaseen, tuulivoiman meluasetukseen yms. Lisäksi piirit ja yhdistykset ovat valittaneet koko joukon väärin sijoitettuja myllyjä nurin eri puolilla Suomea.

  VastaaPoista
 9. Olen pahoillani, mutta en muista yhtäkään parannusta, jonka SLL olisi saanut tuulivoiman meluasetukseen enkä yhtäkään tuulivoimahanketta ainakaan Länsi-Suomessa, jonka SLL olisi "valittanut nurin". Lukuisat muut paikalliset ryhmät ja yksittäiset ihmiset ovat näin tehneet. Tiedossani ei ole, että he olisivat missään saaneet apua luonnonsuojeluliitosta.

  En tarkoita nyt yksittäisten voimalaitospaikkojen poistoja tai siirtoja kuten Kymenlaakson maakuntakavassa. Luontojärjestöt ajavat aktiivisesti Länsi-ja Pohjois-Suomeen satoja ja taas satoja, ellei tuhansia teollisen kokoluokan tuulivoimalaitoksia.

  Luonnonsuojeluliitossa on ikävä tapa ottaa krediittiä muitten tekemästä työstä. Liitto hehkuttaa estävänsä turvetuotantohankkeita jatkuvasti siellä ja täällä. Todellisuudessa ne mitkä kaatuvat, kaatuvat lähes poikkeuksetta ely -keskusten lausuntoihin.

  Teollisen tuulivoiman ympäristövaikutukset ei ole suinkaan ainoa ratkaisematon ekodilemma, josta luontojärjestöt vaikenevat. Tabuja on lukuisia muitakin. Suurin osa uhanalaisista lajeista vaatii säilyäkseen, että ympäristössä on runsaasti karjan laitumia. Ne säilyvät vain, jos ruokavaliomme perustuu jatkossakin naudanlihaan ja muihin karjataloustuotteisiin.

  VastaaPoista
 10. Kyllähän tuulivoimaan liittyy salaliittoja. Selän takana rupeltavat rahoineen. Minulle ei jää mitään.

  VastaaPoista