23. helmikuuta 2016

Kaikki sisään.Pohjois-Pohjanmaan tuulivoimaa käsittelevä maakuntakaava on hyväksytty tasan 3 kuukautta sitten. Nyt sitä jo täydennetään, koska uutta hanketta pukkaa.

Marraskuussa hyväksytyssä kaavassa Oulaisiin ei ole merkitty yhtäkään tv -aluetta. Nyt tänne osoitetaan yhtäkkiä lähes 100 uutta voimalaitosta. Niitä varten on vuokrattu mm. Oulaisten valtionmaa. Siellä ovatkin jo yleiskaavakonsultit selvittämässä aluetta tarkoitukseen sopivaksi. Maakuntaliitolle diili on edullinen.

Kaikki myllyt tulisivat 15 km säteelle minun kodistani, lähimmät 4 km päähän. Pääsen vihdoin itsekin koehenkilöksi - ehkä jopa ilmastopakolaiseksi.

Oulaisten valtionmaat kuuluvat koko maakunnan heikkotuulisimpiin seutuihin. Vaan eihän näillä hankkeilla tuuliatlaksen kanssa ole enää mitään tekemistä. Aina voidaan laittaa 170 m korkeat tornit. Semmoisiahan jo Kuortaneella valmistetaankin.

Hankekehittäjä on kosiskellut kaupunkia viimeisen päälle hiotuilla lauseillaan.

" Mikälli haluatte meidän tekevän kartoituksen tuulivoimarakentamisesta teidän kuntaan, ottakaa rohkeasti yhteyttä, niin kerromme miten se on mahdollista.

Hankekehityksessä maanomistajille ja alueen asukkaille kerrotaan avoimesti tuulivoima hankeesta ristiriitojen ehkäisemiseksi ja minimoimiseksi. "

Pohjois-Pohjanmaan liiton poukkoileva non-stop-kaavanlaadinta ei anna paikallisille asukkaille minkäänlaista oikeusturvaa. Pohjois-Pohjanmaan energiastrategian (2012) mukaan maakunnassa voidaan tuottaa tuulivoimaa 2-9 TWh vuonna 2050. Aikamoinen haarukka jo tuokin. Marraskuun kaavaversiossa on aluevarauksia varmuuden vuoksi 6-13 TWh verran. "Saadun palautteen perusteella maakuntakaavaan sisällytettiin lopulta kaikki vireillä olleet hankkeet sekä maanomistajien esityksestä myös muita seudullisesti merkittävään tuulivoimarakentamiseen ennalta arvioiden hyvin soveltuvia alueita."

Parissa kuukaudessa nekin ovat nyt osoittautuneet riittämättömiksi.

Näille viranhaltijoille pitäisi soittaa J. S. Bachin soolokantaatti vuodelta 1727 "Ich habe genug".
4 kommenttia:

 1. Ymmärtääkseni laadit luontoselvityksiä. Olen huomioinut, että niissä on merkintä "Vain viranomaiskäyttöön".
  Tiedätkö, onko jokin lakipykälä, jonka mukaan ne ovat suojattuja? Tai yleensäkin, miksi niitä ei julkaista esim. netissä.

  VastaaPoista
 2. Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24§ :

  Asiakirjat jotka sisältävät tietoa uhanalaisista lajeista ovat salaisia, jos tiedon antaminen voi vaarantaa ko. lajien suojelun.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tiedoista!

  Käytännössä pykälä vaikuttaa lähinnä kuolleelta kirjaimelta. Netistähän noita selvityksiä on ladattavissa niin munarosvojen hankkeisiin kuin tuulivoimala-alueiden tyhjentämiseen uhanalaisista lajeista.

  Minua kiusaa noissa selvityksissä myös se, että niiden laadinnassa käytetään usein apuna paikallisia luontoihmisiä. Mahtavatko he oikeasti tietää,miten heidän antamiaan tietoja käsitellään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. " Yrityksen toiminta-ajatuksena on tuottaa yrityksen osakkeiden omistajille voittoa " muistuttaa Oulaisten uusi tuulitoimija etusivullaan.

   Poista