21. maaliskuuta 2016

Paikallista sopimista yritettiin Kurikassa.Kansalaisaktivismi on palkitsevaa, hauskaa ja jännittävää seikkailua - ainakin elokuvissa.

Elokuvassa Promised Land (2012) Matt Damon lähetetään pikkukaupunkiin vuokraamaan maita energiayhtiölle. "Ne ihmiset täytyy saada kaikki kerralla. Vuokraatte kaiken ovelta ovelle. Ostatte sen paikan ilmaiseksi." Paikalliset asukkaat osoittautuvat persaukisiksi ja hyväuskoisiksi hölmöiksi. Vain eläkkeellä oleva fyssanmaikka on googlannut asioita ja onnistuu nostamaan vastahankaa yleisötilaisuudessa. Pääkonttorista yritetään palauttaa paikkakunnan mielipideilmasto suopeaksi lähettämällä ympäristöaktivistiksi naamioitu hupparihörhö herättämään ihmisissä myötähäpeää. Lopulta Matt Damon saa tarpeekseen, lyö hanskat tiskiin ja paljastaa falskin kollegansa. Elokuvan lopussa huijauksesta suivaantuneet paikkakuntalaiset äänestävät turmiollisen hankkeen kumoon.

Elokuvassa Erin Brokovich (2000) Julia Roberts tulee kaupunkiin ottamaan selvää, miksi eräs yhtiö on yrittänyt ostaa ihmisiltä tontteja pilkkahintaan. Suuri osa porukasta on sairaana ja aluehallintoviraston arkistosta löytyy outo seurantaraportti. Opportunistinen lakitoimisto palkkaa Julian keräämään nimiä joukkokanteeseen. Saastuttaja on pelkkä bulvaani eikä todisteita emoyhtiön suuntaan meinaa löytyä millään. Raskauttaviin sähköposteihin päästään lopulta käsiksi paikallisesta krouvista sattumalta isketyn hakkerin avulla. Elokuvan lopussa kaikki osalliset lakitoimisto mukaanlukien saavat kärsimyksistään miljoonien taalojen korvaukset.

Vähän toisenlainen tunnelma oli mennä viikolla Vaasan ely -keskuksessa, jonne muutama kurikkalainen oli tullut hakemaan muutosta mrl 64§ mukaisen neuvottelun avulla. Kantelu koski kahden tuulivoimayleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa. Tapaus on kiinnostava lähinnä siksi, että mrl 64§ mukaisia kanteluita tehdään hyvin harvoin. Käytännössä kantelun läpimeno edellyttää joko osallistamisessa tapahtunutta virkavirhettä tai vähintään satojen, mieluiten tuhansien ihmisten joukkokannetta.

Koska mitään selkeää rikkomusta ei ollut tapahtunut ja kurikkalaisten kanteessa oli vaivaisen parinkymmenen osallisen nimet, yritys oli etukäteenkin arvioiden lähes toivoton. Mutta riittääkö lähiasukkaitten osallistamiseen pelkästään kolme kuulutusta paikallislehdessä ja kolme yleisötilaisuutta? Siinä kaikki. Tämä on epäilemättä vakiintunut käytäntö tuulivoimakaavoituksessa ja jonkinlainen maan tapa. Riittäkö se, kun on kyseessä 64 tuulivoimalaitosta yhteensä yli 90 voimalaitoksen kokonaisuudesta?

"Kaavojen vaikutusalueitten asukkaat" on merkitty osallistumissuunnitelmiin yhdeksi nimettömäksi joukoksi. Heidän määräänsä ei tiedetä, koska sitä ei ole laskettu. Millään henkilökohtaisella tavalla heihin ei ole oltu yhteydessä. Yleisötilaisuuksiin heidät on kutsuttu vain paikallislehden ilmoituksilla. Lehtijutut yleisötilaisuuksista on kirjoitettu näitten tilaisuuksien jälkeen. Joku alakulman pieni puffijuttu on saattanut olla etukäteen. Paikallislehden suttuisista kartoista lähiasukkaitten - niitten jotka lehteä lukevat - on pitänyt saada heitä henkilökohtaisesti koskettava informaatio.

Neuvottelussa tuli ilmi, että edes kaikille kaava-alueen maanomistajille ei ole tiedotettu henkilökohtaisesti. Ainoastaan niille, jotka eivät asu paikkakunnalla. Eli niille, joita voimalaitokset kaikkein vähiten koskettavat. Olen luullut, että kaikki kaava-alueen maanomistajat saisivat jonkinlaisen korvauksen rakentamisrajoituksen takia. Ilmeisesti olen ollut väärässä.

Osallisiksi on merkitty myös "muut paikalliset yhteisöt". Kaavanlaatija ei ole kuitenkaan vaivautunut selvittämään, mitä nämä yhteisöt ovat. Heidän on oletettu itse ilmoittautuvan. Kurikassa on läjäpäin kylätoimikuntia, vanhempainyhdistyksiä ynnä muita. Pelkästään hankkeen lähikylissä näitä on kymmeniä. Eräs neuvotteluun saapunut kyläyhdistyksen edustaja totesi, että hankkeitten tiedotus on pysähtynyt kaava-alueitten rajoihin kuin seinään. Olet joko sisäpuolella tai ulkopuolella.

Ely -keskuksen edustaja piti kurikkalaisten kantelua ilmeisen aiheettomana. Lopputulemana todettiin, että kaupungin valitsema tiedotuslinja on ollut jopa lakisääteistä minimitasoa kattavampi. Viralliset kuulutukset lehdessä olisi ollut riittävä minimitaso. Yleisötilaisuudet ovat "ekstraa". Maakuntaliiton edustajakaan ei löytänyt menettelytavoissa huomautettavaa. Myös tuulivoimayhtiön edustaja (jonka läsnäolon syy neuvottelussa jäi epäselväksi) ilmoitti olevansa täysin tyytyväinen sekä kaupungin että kaavanlaatijan toimintaan. "Jos on kysyttävää, meille voi aina soittaa" ja "olemme aina valmiita kahdenkeskisiin neuvotteluihin".

Epäilemättä. Ainakin siihen asti, kun kaavat ovat saaneet lainvoiman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti