21. maaliskuuta 2016

Se oli infraääni.Viime sunnuntaina noin 10 sekuntia kestäneen 4,2 magnitudin maanjäristyksen aikana oli selvästi havaittavissa voimakas, matalaa ääntä muistuttava paineaalto. Jälkeenpäin on vaikea sanoa, oliko tuo ääni aistittavissa kuulo- vai tuntoaistin kautta. Olen kerran aikaisemmin aistinut vastaavanlaisen, nopeasti lähestyvän ilmanpaineen muutoksen. Tämä tapahtui heinäkuun 30. päivä vuonna 2010, kun kuuntelin Larsmossa Pohjanmaan rannikolla, kuinka Asta -myrsky saapui nopeasti idästä Keski-Suomen suunnasta. Parhaiten tuntemusta voisi verrata lähestyvän junan aiheuttamaan voimistuvaan tärinään. 

Monet ihmiset kertoivat sunnuntaina luullensa, että iso rekka oli ajanut pihaan. Jotkut olivat jopa menneet ulos katsomaan sitä. Minä luulin maanjäristystä matalalta lentäneeksi helikopteriksi. Kaikissa tapauksissa tuntemukseen on liittynyt mielikuva voimakkaasta matalasta äänestä.

Maanjäristykset synnyttävät infraääniä, jotka voidaan joissakin tapauksissa mitata avaruudessa asti. Japanin edustalla vuonna 2011 sattuneen, tuhoisan tsunamin aiheuttaneen maanjäristyksen voimakkuus oli 9,0 magnitudia. Järistyksen lähettämä 6 mHz infraääni rekisteröitiin satelliitissa 260 km korkeudessa tunti järistyksen jälkeen.

---------------

Voisin vaikka vannoa, että sunnuntain järistys ei ollut ensimmäinen kuluneella viikolla. Oulaisissa ikkunat ovat helisseet ainakin 3-4 kertaa jo ennen sunnuntaita. En ole kirjannut päivämääriä muistiin, koska en tajunnut, että kyseessä on seisminen aktiivisuus. Luulin että naapurissa pinotaan tukkeja tai jotain.

Suomen tai Ruotsin seismografit eivät ole kuitenkaan rekisteröineet mitään mainittavaa ennen sunnuntain järistystä. Talvivaarassa on räjäytelty 14. ja 16. päivinä maaliskuuta 1,7 ja 1,9 magnitudin edestä. Nuo eivät kai kuitenkaan ole voineet tuntua täällä Oulaisissa asti.

Myöskään mikään media ei ole uutisoinut aikaisemmista järistyksistä.

Ihmeellinen juttu.

1 kommentti:

  1. Korjattu yksiköksi mHz (millihertsiä). Kiitos tarkkaavaiselle lukijalle !

    VastaaPoista