26. huhtikuuta 2016

Jokioisten tuulimyllyjen äänitehotaso : faktaa vai fiktiota ?" Toimiala on kehittynyt huomattavasti. Nykyiset voimalat, esimerkiksi meidän Jokioisille nousevat ovat jo 3 kertaa hiljaisempia kuin muutamat voimalatyypit, joita on Suomen markkinoilla. "

Näin lausui Megatuuli Oy:n hallituksen puheenjohtaja, pääomasijoittaja Seppo Savolainen maikkarin aamuteeveessä eilen.

Melulähteen äänen voimakkuus eli intensiteetti ( I ) on ääniaallon kuljettaman energian teho pinta-alaa kohti eli wattia per neliömetri.

Melulähteen äänen kuulovoimakkuus eli intensiteettitaso ( L ) on Jokioisten Nordex 131 -voimalaitosten takuuarvon mukaan 104,5 dB. Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen melumallirekisteristä selviää, että Suomen äänekkäin tuulivoimalaitos on Gamesa G128, jonka lähtömelutaso on 110,2 dB.

Äänen intensiteetin ja intensiteettitason yhteys on :

log I = (L / 10 dB) - 12 W / m2

Kaavan avulla saadaan Nordexin äänen voimakkuudeksi 0,028 W / m2 ja Gamesan äänen voimakkuudeksi 0,105 W / m2.

Pääomasijoittajan väite on siis faktaa.

Jokioisten Tyrinselän tuulivoima-alue on rajattu Kanta-Hämeen maakuntakaavan hiljaisten alueitten selvityksessä maaseutumaiseksi hiljaiseksi alueeksi. Ypäjän kunnan puoleinen osa Tyrinselän metsästä on rajattu luonnonrauha-alueeksi. Siellä on siis niin hiljaista, kuin ylipäänsä missään voi olla. Tyrinselän metsässä on 6 metsokukon käyttämä soidinpaikka, mikä tekee siitä koko Varsinais-Suomen tärkeimmän metsoalueen. Varsinais-Suomesta tunnetaan 80 metson soidinpaikkaa, joista vain 57 oli käytössä vuosina 2007–2008. Ypäjältä tai Jokioisista ei tiedetä Tyrinselän lisäksi muita soidinpaikkoja.

Lähin tuulivoimala tulee 500 m etäisyydelle Tyrinselän soidinpaikasta. Lisäksi yksi levennettävistä tuulimyllyteistä tulee aivan soidinpaikan viereen. Tyrinselän melumallin perusteella soidinalue jää 40 dB ja 35 dB melukäyrien väliin.

Oletetaan, että äänen intensiteettitaso soidinpaikalla nousee nykyisestä 30 dB:stä 37,5 dB:iin. Äänen intensiteetti siis nousee tausta-arvosta 10^-9 W/m2 tasolle 10^-8 W/m2. Pääomasijoittajaa mukaellen, Megatuuli Oy:n hiljaiset voimalaitokset muuttavat Tyrinselän metsometsän " 10 kertaa meluisammaksi " paikaksi, kuin se tähän asti on ollut.4 kommenttia:

 1. Kohtapa missään Hölmölänkään alueella ei saa kokea todellista hiljaisuutta muualla kuin äänentoistolaitteiden testihuoneessa, kun koe ei ole käynnissä...

  VastaaPoista
 2. Haha, eksyin blogiisi googlatessani vanhan suosikkikirjasarjani nimellä (Tripodien aika), ja nyt on kyllä pakko pysähtyä sanomaan, että oikein hauska nimivalinta tämän aiheiselle blogille! :) Tuulivoimaloista on itsellenikin tullut vahvoja mielleyhtymiä tämäntyyppisiin tieteistarinoihin, olenpa joskus nimittänytkin niitä tripodeiksi jossain yhteydessä, vaikka jalkojen sijaan niillä onkin kolme kappaletta siipiä, mutta olen tuntenut olevani vähän yksin tämän assosiaation kanssa. Enpä näköjään olekaan. :D

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla ! Katselin lapsena tuota BBC:n sarjaa ja se oli aika pelottava. Tripodit olivat kömpelöitä ja liikkuivat hitaasti, enimmäkseen vain olivat paikoillaan ja vartioivat kyläläisiä. Kapinoitsijat ja niskurit nostettiin erityisellä hissillä ylös tripodin "naselliin" aivopestäviksi. Nythän tämäkin sarja on myyty Disneylle ja siitä on tulossa uusi versio...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sarja on aika hyvin tehty ja kunnioittaa taustamateriaalina käytettyä kirjasarjaakin aika hyvin. Itse en nähnyt sitä lapsena (onneksi, sillä olisin pelännyt sitä varmasti vähän turhan paljon), mutta olen katsonut sitä myöhemmin netistä. Kuulin myös tuosta Disney-jutusta hiljattain, mutta ilmeisesti tuotanto ei etene mihinkään - ainakaan uutisia siitä ei ole kuulunut.

   Poista