8. huhtikuuta 2016

Meidän ongelmamme on liian pieni.EPV:n tytäryhtiöitten läänitykset Laihialla.
Sininen rajaus on EPV Tuulivoiman.
Punaiset rajaukset ovat EPV Bioturpeen." Kyllä me haalimme materiaa ihan liikaa", huokailee EPV Tuulivoiman ympäristöasiantuntija Heini Ervasti Tiede -lehden jutussa "Moderni paluu kotikylään".

Laihialla kotikylään palaajaa saattaa odottaa ikävä yllätys. Vuonna 2008 perustettu EPV Bioturve Oy on muutamassa vuodessa hankkinut hallintaansa kaikki Laihian jäljelläolevat luonnontilaiset suot. Samaan aikaan EPV Tuulivoima on vuokrannut käyttöönsä pitäjän ainoan matkailun vetovoima-alueen ja tärkeimmän luontoretkeilyalueen.

EPV Energian hallituksen puheenjohtaja on europarlamentaarikko MiaPetra Kumpula-Natri. EPV:n suurimmat omistajat ovat Vaasan Sähkö, Seinäjoen Energia, Vantaan Energia, Lahti Energia, Kymppivoima ja Helen.

Mitä laihialaiset itse saavat tästä kolonialismista? Laihialla kaukolämpöä tekee Laihian kunnan kokonaan omistama Laihian Nuuka Lämpö Oy, jolla on noin 150 asiakasta. Se ei kuulu EPV -konserniin. Turveyhtiöitten maanomistajille maksamat vuokrat ovat muutamia kymppejä tai korkeintaan satasia hehtaaria kohti vuodessa. Kiinteistöveroa ei turvekentistä tietääkseni makseta.

EPV Bioturpeen voisi nimetä Suomen ympäristövastuuttomimmaksi yhtiöksi. Mutta Pohjanmaalla ympäristöliike on aina ollut heikko. Mitään muutosta ei saada aikaan, koska kukaan ei halua tehdä yhteistyötä kenenkään kanssa. Ei ruotsinkieliset suomenkielisten, ei vaasalaiset seinäjokisten, ei itseoppineet isännät Helsingissä käyneitten maistereitten kanssa. Missä tahansa muualla näin härskisti valtioneuvoston linjauksia ja valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita rikkova yhtiö olisi saatu kuriin.

Meitä tuulimyllyfriikkejä syytellään siitä, että emme näe emmekä suhteuta ympäristöongelmia kokonaisvaltaisemmin. Joskus, kuten Laihian tapauksessa, nämä syytökset ovatkin paikallaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti