20. lokakuuta 2016

Puhallettu 30 päivässä.

Perussuomalaisten tiedottaja Matti Putkonen esitteli tänään Siikajoen seurantalolla Tuulivoimapakolaiset -tilaisuudessa puolueen lyhyen aikavälin toimenpidesuunnitelman. Tavoitteena heillä on "yhdessä kaikkien puolueitten kanssa" pysäyttää tuulivoimalaitosten kaavoitus ja rakennusluvitus siihen asti, kunnes saatavilla on puolueeton tutkimus infraäänen terveysvaikutuksista.

Hallituspuolueen suunnitelmassa ei mainita syöttötariffin maksatusten keskeyttämistä tai pienentämistä. Kun asiaa yleisön joukosta tiedusteltiin, tiedottaja totesi hiukan vaivautuneena "nyt näyttävän siltä", että uutta tukipakettia tuulivoimalle ei tule. Tuen jäädyttäminen ei kuitenkaan näytä olevan persuille kiireellisin tehtävä. Työmies Putkonen antoi ymmärtää tämän johtuvan hallituskumppaneitten puolue-eliitin "sidonnaisuuksista" (=sijoituksista).

Minä menin Siikajoen tupailtaan ensisijaisesti kuulemaan paikallisten asukkaitten kokemuksia elämästä Vartinojan voimalaitosten vaikutuspiirissä. Lehtijutuista olin ymmärtänyt, että oireilu siellä on saavuttamassa epidemian mittasuhteet. Tupaillan tarkoitus oli juuri henkilökohtaisten kokemusten vaihto. Siinä mielessä tilaisuus kuitenkin epäonnistui. Jos siellä paikallisia olikin, he olivat enimmäkseen hiljaa. Nyt kun asukkaitten ulostuloja kipeästi kaivattaisiin, näyttää omista oireista puhuminen olevan useimmille ylipääsemättömän vaikeaa, vaikka kuulemassa olisi lähinnä vain tuttavia ja kylänmiehiä.

Puheenvuoroissa nousi päällimmäiseksi sama mikä kaikissa vastaavissa tilaisuuksissa: asukkaitten raivo, turhautuminen ja avuttomuus tuulivoimakaavoituksen ja siitä seuraavan valitusmahdollisuuden edessä. Samaan aikaan kun meitä syytetään heppoisista valituksista ja jopa valitustehtailusta, näyttää minkäänlaisen säällisen paperin aikaansaaminen annetussa ajassa olevan ylivoimaisen vaikea tehtävä enimmälle kansanosalle. Kuten eräs mies yleisön joukosta totesi, hänen maansa ja rakennusoikeutensa ryöstettiin 30 vuorokaudessa. Koska hän ei pystynyt reagoimaan kunnanvaltuuston päätökseen tässä ajassa, rikos vanhentui.

Kun näitä menetettyjä tilaisuuksia kuuntelee, niistä lähes poikkeuksetta käy ilmi, että valitusperusteita kyllä olisi ollut. Olisi voinut puuttua jääviysepäilyyn, kuulemisvirheeseen, laittomaan kaavarajaukseen. Puolitoista vuotta sitten yritimme löytää edes yhden rajanaapurin jättämään muistutus Santavuoren tuulivoimalaitosten syöttötariffihakemuksesta, kun olimme havainneet hakemuksessa joitakin epäselvyyksiä. Emme siinä kiireessä löytäneet ketään halukasta asianosaista tähän tehtävään. Tariffi myönnettiin ja myllyt rakennettiin.

Eilen Kurikan kaupungintalolle tilaisuuteen, jossa aiheena oli ko. tuulivoima-alueen meluhaitta, saapui 80 ihmistä.

Viime kesänä kuuntelin neuvotonna, kun sattumalta samaan aikaan Santavuorelle kerääntyneet lähiasukkaat kirosivat menetettyjä yöuniaan ja kiinteistöjään. Totesin, että hankkeesta jätettiin aikanaan vain viisi muistutusta ja että siitä ei lopulta valittanut kukaan. Tähän he vastasivat saaneensa kunnan viranhaltijalta neuvon, että he eivät ole oikeutettuja valittamaan naapurikunnan puolelle tulevasta hankkeesta.

Niin kauan kun ihmiset menevät näihin halpoihin, on lainlaatijankin jossakin vaiheessa todettava, että homma ei vain toimi.


Muokattu 21.10. Tekstiä lyhennetty.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti