11. helmikuuta 2017

Lestijärvellä luetaan korpilakia.Olen jo aiemmin kiinnittänyt huomiota maakuntalehti Keskipohjanmaan tapaan toimia Lestijärven tuulivoimapuistoalueen maanomistajat ry:n äänitorvena.

Parin viikon takaisessa (26.1) lähes kokosivun jutussa mainitaan taas muutoksenhakuoikeuttaan käyttäneet lestijärveläiset nimeltä useampaan kertaan. Lisäksi heidän niskaansa kaadetaan lievästi sanoen vaihtoehtoista faktaa. "Lestijärven kunta ja maanomistajat ovat tähän mennessä menettäneet 6-7 miljoonaa euroa, kun tuulivoimarakentaminen on pitkittynyt valitusten vuoksi. Nyt kun edelleen valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, menetykset ovat lähes 10 miljoonan euron luokkaa", heittelee Lestijärven maanomistajat ry:n puheenjohtaja Timo Lappi kunnanjohtaja Esko Ahosen takoessa tahtia. "Jos hankkeen kanssa olisi voitu edetä normaalisti, rakentaminen olisi nyt kuumimmillaan."

Lestijärven kunnanjohtaja laittaa onnettomien valittajien vastuulle jo kunnan vanhustenhoidon ja lasten koulutuksenkin. "Kuinka me pystymme säilyttämään nykyisen palvelutason? Tämä ei ole uhkailua, mutta on pakko nostaa tosiseikat esiin. Kyllä tulevien kunnallisvaaliehdokkaidenkin täytyy tietää, mihin olemme menossa."

Maakuntalehden reportteri Jorma Rekonen valitsi lehtijutun tyylilajiksi perusteettoman loanheiton. Energiaviraston sivulta olisi voinut tarkistaa, ettei Lestijärven tuulivoimahanke ole ollut syöttötariffijonossa. Muutoksenhaulla ei ole ollut hankkeen aikatauluun minkäänlaista vaikutusta. Oikea skuuppi olisi, miksi Lestijärven hanke jumittaa? Puuttuuko YIT:ltä luotottaja, sijoittaja vai ostaja?

Jotta omaan asuinympäristöönsä hälläväliä -asenteella suhtautuvat alle 900 lestijärveläistä saavat pitää nykyisen kuntansa nimen ja kunnanjohtaja Ahonen oman työpaikkansa, tarvitaan "uusi tukimuoto tuulivoimalle", kuten YIT:n sivuilla todetaan. Vaikka Lestijärven valtionavustukset tuplattaisiin, päästäisiin halvalla verrattuna siihen, että kuntaa ylläpidetään lähes Helsingin kaupungin kokoisen myllypuiston avulla.

On tuskin sattumaa, että kunnan alueelle suunnitellun toisen tuulivoimahankkeen (Toholampi-Lestijärvi) yleiskaavaehdotus laitettiin nähtäville heti lehtijutun julkaisupäivää seuraavana päivänä. Yhdellekään valtuutetulle ei jäänyt epäselväksi, kuinka siitä tulee äänestää.

Kovasta retoriikasta huolimatta Lestijärven maanomistajien yhdistys ei näytä kyenneen valvomaan edes omaa etuaan. Myllyjen purkukustannuksiin havahduttiin vasta, kun kaava oli jo luonnosvaiheessa. "Yleisiin kaavamääräyksiin ehdotamme täsmennystä: Tuulivoiman käytön päätyttyä voimaloiden maanpäälliset osat on purettava tuulivoimalan omistajan toimesta ja kustannuksella rakennusvalvonnan määräämässä ajassa. Purkaminen ei jää maanomistajien kustannettavaksi. Tämä lausuma tulee kirjata myös kohtaan tuulipuiston jälkeiset vaikutukset."

Harmi vain, pojat, mutta tuo vaatimus ei valitettavasti tule menemään läpi.


Muokattu 7.3 neljättä kappaletta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti