22. toukokuuta 2019

Näitä vuokramiehiä ei voi häätää.
Soitin Maanmittauslaitokseen kysyäkseni, mitä tarkoittaa "kiinnitysten etusijajärjestys". Virkailija kieltäytyi kommentoimasta asiaa ja käski ottamaan yhteyttä pankkiin. Vasta pitkän inttämisen jälkeen onnistuin saamaan sen verran viranomaisneuvontaa, että "Maanmittauslaitoksessa on kymmenen tuulivoima-asioiden erityisasiantuntijaa, mutta he kaikki ovat juuri nyt koulutuksessa". Minulle ei annettu heidän nimiä eikä yhteystietoja vaan käskettiin lähettämään kysymys sähköpostilla infoon.

Samaan aikaan Säätytalolla vain taivas on rajana odotuksille, joita tähän samaiseen sähköntuotantotapaan laitetaan. Tuulisähköllä pärähtävät kohta käyntiin niin stadin isot lämpöpumput, uudet datakeskukset, terästehtaiden päästöttömät masuunit kuin sähköautotkin. Yhä vain lisää myllyjä tarvitaan kompensoimaan metsänhakkuitten päästötkin. Samoille yksityisten metsänomistajien tuuliapajille hamuavat myös päästökaupparahoja sijoittavien globaalien mustekalarahastojen lonkerot.

Maanomistajat itse ovat jääneet tässä pelissä aivan sivurooliin. Usein he ovat siinä mukana kovin heikoin tiedoin ja yhä suuremmalta osin myös vasten tahtoaan.

Kauhajoella metsänomistajat ilmaisivat tyytymättömyytensä tuulivoima-alueen tiestön kunnossapidosta paikalliselle toimijalle, jonka kanssa heillä alunperin oli vuokrasopimus. "Ottakaa yhteyttä Toyotan Euroopan pääkonttoriin" heille vastattiin. Koko paska olikin myyty Japaniin.

Hämmennystä ovat herättäneet myös pankista tulleet kiinnitysten järjestelypyynnöt. Monet ovat allekirjoittaneet maanvuokrasopimuksen tuulivoimayhtiön kanssa tietämättä, mitä tarkoittaa erityinen maankäyttöoikeus, sen kiinnittäminen ja panttaaminen. Nyt sitten murehtivat omien asuntolainojensa puolesta kun eivät saa mistään oikeaa tietoa. 

Kurikassa eräät metsänomistajat yrittivät irtisanoa vuokrasopimuksen sillä perusteella, että tuulivoimaloita ei ole rakennettu määrätyssä ajassa. Syyte sopimusrikkomuksesta ja haaste käräjille kolahti heidän postiluukustaan välittömästi. Viimeistään silloin heille selvisi vuokrasopimuksen laatineen lakimiehen nerokkuus. Pitkittyneet kaavavalitukset ja syöttötariffikiintiön täyttyminen vuonna 2015 on kirjattu sopimukseen ikuisena force majeurena eli rakentamisen pitkittymiseen johtaneena ylivoimaisena esteenä. Tuulivoimayhtiö voi vedota niihin määrittämättömän ajan päästä, ehkä vielä vuosikymmenten kuluttua.

Näitä sopimuksia ei pysty irtisanomaan. Ikinä.

Sopimuslainsäädännön mukaan maanomistajan tulee noudattaa vuokrasopimusta olosuhteiden muuttumisesta huolimatta niin kauan, kun siitä ei aiheudu hänelle kohtuuttomia taloudellisia uhrauksia tai henkilökohtaisia ponnisteluja (Hemmo 2008). Vuokrasopimus voi olla vuokranantajalle pirun huono ilman, että se tulkitaan kohtuuttomaksi. Oikeuslaitos voi kuitenkin katsoa sopimuksen kohtuullistamisen eli sovittelun tarpeelliseksi, jos sopijaosapuolten välillä on allekirjoitushetkellä ollut ilmeinen epätasapaino (Kukkonen 2013 ja viitteet siinä). Esimerkiksi juridisen koulutuksen saanut osapuoli on käyttänyt toisen osapuolen tietämättömyyttä hyväkseen ja tehnyt sopimuksen ehdoista itselleen edulliset. Tällöin maanomistajalla ei ole ollut tosiasiassa mahdollisuutta vaikuttaa sopimuksen ehtoihin. Myös painostus voi oikeuttaa kohtuullistamiseen, jos maanomistajalla ei ennen allekirjoittamista ole ollut aikaa tutustua sopimukseen ja harkita sen hyödyllisyyttä (Hemmo 2008).

Käytännössä yksittäinen maanomistaja ei voi lähteä käräjille kohtuuttomien ehtojen takia, jos samanlainen sopimus on sadoilla muillakin. Tarvittaisiin metsänomistajien yhteistoimintaa, mutta juuri sen puuttuminen tekee Suomesta eldoradon näille PPA -paroneille.

Närpiössä joukko vuokranantajia on vienyt tuulivoimayhtiön rakennusluvat korkeimpaan hallinto-oikeuteen piittaamatta yhtiön lähettämistä uhkailukirjeistä ja -soitoista. Vaikka maanomistajien valitusperusteena ei ole sopimusehtojen kohtuuttomuus, tapaus on tärkeä siksi, että tuulivoimayhtiö on toistaiseksi pidättäytynyt käräjähaasteesta heitä vastaan. Tämä ilmeisesti sen takia, koska yhtiö erehtyi ensin lähettämään uhkauksensa kirjallisessa muodossa ja se lähti leviämään netissä. Myös Ylen tapauksesta laatima juttu on avittanut närpiöläisiä.


Vaikka kenenkään ei luulisi haluavan luopua kultamunia munivasta hanhesta, on tuulivoimayhtiöiden taholta tuleva jatkuva painostus saanut monet miettimään metsäpalstansa myyntiä. Kovistelemalla nämä sopimukset alunperin saatiinkin - "jos et nyt allekirjoita, seuraavaa tilaisuutta ei koskaan tule"Kurikassa jotkut tuulivoimakiinteistöt ovat jo vaihtaneet omistajaa.

Hyväuskoisia ostajia niille varmasti löytyy. 


muokattu klo 21.32 ja 24.5 klo 17.16.

Viitteet:

Hemmo, M. 2008: Sopimusoikeuden oppikirja. - Talentum.


Kukkonen, H. 2013: Sopimuksen sitovuuden periaate ja sitä koskevat poikkeukset. -  Opinnäytetyö. Karelia ammattikorkeakoulu. Liiketalouden koulutusohjelma.

3 kommenttia:

 1. Suomessa ei kuulemma ole yhtään pakolla eteenpäin vietyä tuulivoimahanketta... https://www.vakka.fi/a/ns002419727

  MTK edelleen lobbaa asian puolesta ja maanomistajat pistävät itse päänsä koko ajan kiristyvään silmukkaan. Näköjään niin Vakka-Suomessa kuin Lapissakin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos linkistä.

  Mitähän tarkoittaa tuo, että hankkeen eteneminen on "haasteellista", jos kaikki maanomistajat eivät ole mukana.

  En usko että Vakka-Suomeen tullaan rakentamaan yhtäkään tuulipuistoa. Ei niitä rakenneta enää edes Pohjanmaalle, korkeintaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun rajaseudulle. Muualle nämä 300 m voimalat eivät yksinkertaisesti mahdu.

  VastaaPoista
 3. Pohjois-Pohjanmaalle kyllä tosiaan rakennetaan ja heti paljon. Omaankin kuntaani on suunnitteilla jo 6 eri aluetta. Yhteensä myllyjä olisi tulossa n. 150 - 200. Nämä eivät ole vielä julkisuudessa. Sama tilanne lienee aika monessa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kunnissa.

  VastaaPoista