21. huhtikuuta 2015

Riekkoperheen elämää


" Riekkopoikueen jäsenet elävät keskenään paremmassa sovussa kuin metson ja teeren poikaset. Moniavioiset ja rajuihin joukkosoitimiin osallistuvat metsot ja teeret ovat jo poikasvaiheessa aggressiivisempia kuin yksiavioiset ja perhepiirissä viihtyvät riekot.

Riekkopoikueen koossapysyminen perustuu jatkuvaan yhteysääntelyyn. Jos joku poikasista on joutunut näkö- ja kuuloyhteyden ulkopuolelle, poikanen aloittaa läpitunkevan, kauas kuuluvan itkun paikallaan seisten ja kaula ojennettuna, kunnes emon vastaus kuuluu. Jos poikanen ei kuule emon ääntelyä, sen selviytyminen on epävarmaa, koska emo pysyttelee muun poikueen luona eikä lähde noutamaan eksynyttä.

Poikaset viettävät 40% ajastaan emojen alla vielä 2 viikon iässäkin. Kun poikasia alkaa palella, ne aloittavat viluääntelyn ja kerääntyvät emon läheisyyteen, jolloin emo ryhtyy etsimään sopivaa lämmityspaikkaa. Myös riekkouros paneutuu lämmitystehtävään mallikelpoisesti reagoiden poikasten pienimpiinkin palelun oireisiin herkästi. Molemmat emot asettuvat aivan lähelle toisiaan ja poikaset tunkeutuvat niitten alle. Lämmittely kestää 8-15 minuuttia. Mitä alempi ulkolämpötila, sitä vähemmän aikaa jää lämmittelyiltä ruokailuun. 5-10 asteen ulkolämpötilassa poikaset ovat "ulkona" keskimäärin vain 3,5 minuuttia kerrallaan. Vaikeakulkuisessa maastossa eivät poikaset ehdi ennen kangistumistaan emon lämpöön vaan paleltuvat matkalle.

Säätila vaikuttaa myös varoituskäyttäytymiseen. Aurinkoisina "haukkapoutapäivinä" emot ja poikaset ovat erityisen valppaita. Ne tähystävät taukoamatta ja varoittavat usein turhaankin.

Yöpymispaikan emo valitsee ilmeisen levottomuuden vallassa vaihtaen sitä useaan kertaan. Vain harvoin perättäisiä öitä vietetään samassa paikassa. Aamun sarastaessa linnut suorittavat perusteelliset aamuvenyttelyt, tekevät sik-sak -juoksuja ja lentopyrähdyksiä ennen kuin ryhtyvät ravinnonetsintään. "

Paavo Rajala 1962 : Metson, teeren ja riekon elintavoista varhaisessa poikuevaiheessa.
- Suomen Riista 15.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti