31. toukokuuta 2015

Jännittäviä aikoja !


Tuulisodasta ei dramatiikkaa puutu. Viime keskiviikkona julkaistun hallitusohjelman kirjaus syöttötariffikiintiön pienentämisestä 2500 megawatista 1700 megawattiin oli uutispommi, joka tulee ratkaisemaan Pohjanmaan suometsäerämaiden kohtalon. 

Nyt sitten vilkuillaan ja päivitetään sitä energiaviraston hemmetin pylväsdiagrammia maaliviivan ylittäneistä tariffihakemuksista, kytätään väliaikatietoja, ehtivätkö nämä vai sittenkin nuo. Kristiinankaupungin Metsälässä EPV Tuulivoima heittäytyi viivan yli kuusi vuotta kestäneen ottelun jälkeen täpärästi KHO:n viime viikolla antama ratkaisu kourassaan. Kisastudio pystyyn !

Tällaista jännitysnäytelmää luonnonsuojelija pääsee seuraamaan todennäköisesti vain kerran elämässään. Protagonisti ottaa nyt kaikki viimeisetkin aseet käyttöön epätoivon rimaa hipoen. Tariffipäätöksistäkin voi valittaa ! Eräitten antagonistien nettisivut ovat olleet suljettuna viime viikon keskiviikosta lähtien. Riskisijoittaja maksaa vielä konsulttien laskut ja poistuu sitten vähin äänin näyttämöltä.

Väliaikatiedot näyttävät liian hyviltä ollakseen lopulliset. Pohjois-Pohjanmaan rannikko menetettiin mutta muualla Suomessa paistaa taas aurinko. Yhtäkkiä kukaan ei näytä edes kaipaavan mastodontteja. Kunnat, maakuntaliitot, vihreät, jopa Greenpeace ovat toistaiseksi olleet vaiti. Muutenkin on oudon hiljaista. Mitä tuumivat nyt lestijärveläiset ja Lestijärven kunnan kouluttamat tuulivoima-asentajat ? Mitä tarkoittaa hallitusohjelman pahaenteinen kirjaus :

"Selvitetään vaalikauden aikana tuulivoiman edistäminen kustannustehokkaasti" ?

Vapautuvien resurssien, ajan ja energian määrä on yhtäkkiä valtava. Sipilän hallitusohjelma tarjoaa luonnonsuojelijalle yltäkylläisesti muutakin tekemistä. Viimeisestä kolmesta vuodesta jään kaipaamaan vain tätä yhteisöä sekä sitä, että oli pakko ottaa selvää mitä erilaisimmista asioista. Blogin aiheet puhukoot puolestaan.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti